آیا ریزش مو بعد از کاشت طبیعی است؟ در پاسخ به این سوال، متخصصان کاشت مو در شیراز، ریزش و فاز استراحت تا 3 ماه بعد از کاشت مو را طبیعی و ناشی از پاسخ بدن به شوک کاشت میدانند. این ریزشها از 4 هفته بعد از کاشت آغاز شده و تا ماه سوم ادامه دارند. پس از گذشت این مدت زمان، شما میتوانید انتظار رویش مجدد گرافتهای کاشته شده را داشته باشید. ما در این مقاله، به بررسی جامع وضعیت موها بعد از کاشت خواهیم پرداخت. تا انتها با ما همراه باشید.
دلیل ریزش مو بعد از کاشت
علت و دلیل ریزش مو بعد از کاشت را میتوان ناشی از پاسخ طبیعی بدن به روند درمانی کاشت مو در نظر گرفت. در طی فرایند کاشت، موها از ناحیه بانک مو (پشت سر) برداشت شده و به قسمتهای طاس یا کم تراکم (معمولا نواحی خط رویش و جلو سر) انتقال پیدا میکنند.
با توجه به اینکه برای کاشت گرافتها، منافذ بسیار کوچکی در جلو سر ایجاد میگردد، بدن نسبت به این تروما و آسیب جزئی واکنش نشان میدهد و موها وارد فاز استراحت میشوند. جای نگرانی نیست. این ریزش و فاز استراحت (که از 3 الی 4 هفته بعد از کاشت آغاز میگردد)، کاملا طبیعی است و شما بعد از ماه چهارم میتوانید رویش مجدد گرافت های کاشته شده را مشاهده کنید.
زمان ریزش مو بعد از کاشت
در پاسخ به این سوال که ” موهای کاشته شده کی میریزند ؟”، میتوان 3 تا 4 هفته بعد از کاشت مو را شروع فرایند ریزش و از دست دادن گرافتها در نظر گرفت. این پروسه معمولا 3 ماه به طول میانجامد و در اغلب مراجعین، از ماه چهارم رویش مجدد گرافت های کاشته شده آغاز میگردد.
موهای کاشته شده چند بار می ریزند ؟
در اغلب مراجعین موهای کاشته شده تنها یکبار می ریزند و ریزش چند باره موها صحیح نیست و چندان علمی به نظر نمیرسد. در حقیقت، پس از کاشت مو، هم موهای کاشته شده و هم گاهی موهای بومی (موهای کاشته نشده) ممکن است ریزش کنند. این ریزش که به عنوان “فاز تلوژن” یا “ریزش ناشی از شوک” شناخته میشود، یک پاسخ طبیعی به ترومای جراحی است از هفته سوم بعد از عمل آغاز میگردد.
نکته مهم: در نظر داشته باشید که ساقه های مو ریزش پیدا میکنند و فولیکول های مو همچنان در جای خود باقی میمانند و هنوز زنده هستند. این مرحله موقتی است و فولیکول ها پس از چند ماه شروع به رشد تارهای جدید میکنند.
چند درصد موهای کاشته شده می ریزد ؟
درصد ریزش موهای کاشته شده در هر فردی متفاوت است؛ اما به طور معمول 60 الی 70 درصد تارهای کاشت شده ریزش پیدا میکنند. همچنین درصد کمی از موهای بومی (موهای کاشته نشده) نیز به دلیل استرس و ضربهای که در طی فرایند کاشت به فولیکولها وارد میشود، زودتر از موعد از مرحله آناژن (رشد) به تلوژن (استراحت) منتقل میگردد. این اتفاق اجتناب ناپذیر است و در عین حال، جای نگرانی نیست. تنها به چند ماه صبر برای مشخص شدن نتیجه نهایی کاشت موی خود احتیاج دارید.
جلوگیری و کنترل ریزش مو بعد از کاشت
همانطور که پیشتر گفته شد، این ریزش ها بخش ذاتی و اجتناب ناپذیر کاشت مو هستند و حتی اگر شما با جدیدترین متد کاشت مو در دنیا (یعنی میکروگرافت FIT) نیز تحت درمان قرار بگیرید، باز هم اتفاق میافتند. اما راهکارهایی وجود دارد که میتواند این ریزش ها را متعادل کرده و به حداقل برساند:
1- پی آر پی؛ کنترل ریزش موهای کاشته شده با پلاسمای خون
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) به عنوان یک درمان کمکی در کاشت مو در نظر گرفته میشود که میتواند نتایج کاشت مو را بهبود بخشد و میزان ریزش مو بعد از کاشت (ریزش شوک) را به حداقل برساند. پی آر پی بعد از کاشت مو همچنین برای تقویت موهای بومی و طولانی تر شدن فاز رشد موها نیز موثر است.
- PRP دارای فاکتور رشد مشتق از پلاکت (PDGF)، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) و فاکتور رشد بتا (TGF-β) است که همگی باعث بهبود، بازسازی بافت و فعالیت فولیکول مو بعد از کاشت میشوند.
- PRP باعث تشکیل رگهای خونی جدید، بهبود خون رسانی به گرافت های کاشته شده و تضمین بقای آن ها میگردد و ریزش ها را کنترل میکند.
- پی آر پی فولیکولهای خفته مو را در ناحیه گیرنده (ناحیه کاشت شده) تحریک میکند و باعث رشد تارهای جدید و افزایش ضخامت موهای موجود میشود.
2- ماینوکسیدیل؛ محلول موضعی کاهش ریزش شوک
در برخی از موارد، پزشکان ماینوکسیدیل را برای کاهش ریزش شوک، سرعت بخشیدن به رشد مجدد موهای کاشته شده و تقویت موهای بومی تجویز و توصیه میکنند. مکانیزم اصلی ماینوکسیدیل مبتنی بر گشاد کردن رگهای خونی و افزایش انتقال مواد مغذی و اکسیژن به فولیکول ها است. به همین دلیل است که مصرف ماینوکسیدیل میتواند تا حدودی ریزش ها را کنترل کند.
- ماینوکسیدیل طول دوره آناژن (رشد) چرخه مو را افزایش میدهد و به تارهای مو اجازه میدهد رشد و ضخامت بیشتری پیدا کند.
- ماینوکسیدیل انتقال فولیکولهای مو از فاز تلوژن (استراحت) به فاز آناژن را تحریک میکند و باعث رشد سریعتر موهای کاشته شده و کاهش ریزش مو میشود.
3- فیناستراید؛ کاهش ریزش بعد از کاشت با مهار آنزیم 5-آلفا ردوکتاز
همانطور که پیشتر گفته شد، درصدی از موهای بومی نیز بعد از کاشت مو وارد فاز تلوژن شده و می ریزند. فیناستراید میتواند با تقویت موهای بومی به جلوگیری از ریزش مو بعد از کاشت مو کمک کند.
در نظر داشته باشید که کاشت مو با هدف ماندگاری دائمی انجام میشود. زیرا گرافت های برداشت شده از ناحیه بانک مو (پشت سر) تا حد زیادی در مقابل هورمون DHT (هورمون موثر در طاسی آندروژنیک) مقاوم هستند و با انتقال به جلوی سر، همچنان مقاومت و استحکام خود را حفظ میکنند. اما موهای بومی همچنان در معرض ریزش قرار دارند. به همین دلیل است که پزشکان مصرف فیناستراید بعد از کاشت مو را توصیه میکنند.
4- مزوتراپی؛ کاهش ریزش مو بعد از کاشت با مواد مغذی
مزوتراپی میتواند در جلوگیری از ریزش مو پس از کاشت مو (به ویژه با تقویت موهای کاشته شده و موی بومی) موثر عمل کند. مزوتراپی شامل تزریق ترکیبی از ویتامینها، مواد معدنی، اسیدهای آمینه و گاهی اوقات داروهایی مانند ماینوکسیدیل یا فیناستراید است که به طور مستقیم به پوست سر تزریق میگردد. هدف این تزریق ها تغذیه فولیکولهای مو، افزایش گردش خون و تقویت رشد مو است.
ریزش شوک زمانی اتفاق میافتد که فولیکولهای مو به دلیل ضربه جراحی وارد فاز تلوژن (استراحت) میشوند. مزوتراپی به طور بالقوه میتواند با بهبود استحکام فولیکولها، این ریزش را کاهش دهد. البته مزو مو مستقیماً از شوک کاشت جلوگیری نمیکند، اما میتواند باعث رشد سریعتر مو شده و ریزش موهای کاشته شده و کاشته نشده را به حداقل برساند.
لیست مراقبت ها برای کاهش ریزش موهای کاشته شده
در ادامه لیستی از مراقبت های بعد از کاشت مو که در میزان و شدت ریزش ها تاثیرگذار هستند، آورده شده است:
- اجتناب از اصطکاک و خاراندن سر: برای جلوگیری از کنده شدن گرافت های کاشته شده از دست زدن یا اصطکاک ناحیه کاشت در چند روز اول خودداری کنید.
- شستشوی صحیح: شستن سر در دو ناحیه بانک مو و کاشت شده کاملا متفاوت است و حداقل تا 20 روز بعد از کاشت دستورالعمل خاصی دارد. جهت اطلاعات بیشتر مقاله شستشوی سر بعد از کاشت مو شیراز بیوتی را مطالعه نمایید.
- نحوه صحیح خوابیدن: 3 تا 4 شب اول سر خود را کمی بالاتر از سطح بدن قرار دهید تا تورم به حداقل برسد و مواظب کشیده شدن نواحی کاشت شده روی سطوح باشید.
- اجتناب از فعالیت شدید و تعریق: حداقل یک هفته از ورزشهای سنگین یا بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید تا گرافت های کاشته شده از جای خود خارج نشوند و ریزش موها بعد از کاشت به حداقل برسد.
- هیدراته ماندن: مقدار زیادی آب بنوشید و یک رژیم غذایی متعادل غنی از ویتامینها و مواد معدنی را برای حمایت از بهبود و رشد مو حفظ کنید.
- پیگیری دستورالعمل های دارویی: از هر قرص و دارویی (اعم از آنتی بیوتیک ها یا داروهای ضد التهابی) که توسط پزشک شما برای جلوگیری از عفونت و کاهش التهاب تجویز شده است، استفاده نمایید.
- عدم قرارگیری در معرض نور خورشید: ناحیه کاشت شده را حداقل به مدت یک ماه در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید، زیرا اشعه ماوراء بنفش میتواند به پوست در حال بهبودی و فولیکول های مو آسیب برساند.
- اجتناب از پوشاندن سر: برای جلوگیری از اصطکاک و فشار روی تارهای کاشت شده، در هفته های اول از کلاه استفاده نکنید تا ریزش ها به حداقل خود برسند.
بررسی تخصصی: چرا بعد از کاشت مو موها می ریزد ؟
در قسمتهای ابتدایی مقاله، ما علت اصلی ریزش موها بعد از کاشت را شرح دادیم اما در ادامه نیز سایر علل جانی با جزئیات دقیق تر مورد بررسی قرار گرفته است:
1- ریزش مو ناشی از شوک کاشت
ریزش شوک کاشت یک پدیده شایع و موقتی است که زمانی اتفاق میافتد که هم فولیکولهای مو کاشته شده و هم موهای بومی به دلیل ترومای ناشی از جراحی، زودتر از موعد وارد فاز تلوژن (استراحت) میشوند. این اساس ترین پاسخی است که میتوان به سوال ” چرا موهای کاشته شده می ریزند ؟” داد. این نوع ریزش مو معمولاً 3 هفته پس از کاشت آغاز میگردد و تا 3 ماه ادامه دارد. پس از این دوره، فولیکولها دوباره وارد فاز آناژن (رشد) میشوند.
2. ریزش مو ناشی از آسیب ایسکمی- پرفیوژن مجدد
در طی کاشت مو، گرافت ها از ناحیه بانک مو برداشته می شوند و قبل از کاشت در معرض شرایط ایسکمیک (کاهش خونرسانی) قرار می گیرند. روند بازگرداندن جریان خون به این فولیکولهای کاشته شده میتواند منجر به آسیب ایسکمی-پرفیوژن مجدد شود، که در آن استرس اکسیداتیو به سلولهای فولیکول مو آسیب میرساند. این آسیب اکسیداتیو میتواند زنده ماندن گرافتها را مختل کند و منجر به ریزش تارهای مو بعد از کاشت شود. البته آسیب ایسکمی- پرفیوژن مجدد در اغلب افراد دلیل اصلی ریزش مو بعد کاشت نیست و ریزش مو بیشتر مراجعین به همان شوک کاشت و فاز تلوژن بر میگردد.
3. ریزش موهای کاشته شده به دلیل عفونت یا التهاب
عفونتهای پس از کاشت مو اگرچه نادر هستند، اما میتوانند بقای فولیکولهای موی کاشته شده را به خطر بیندازند. فولیکولیت یا التهاب فولیکولهای مو معمولا ناشی از تهاجم و پخش شدن باکتریها بین گرافت های کاشته شده است. به همین دلیل است که توصیه میکنیم مصرف آنتی بیوتیک ها را جدی بگیرید و از هرگونه عامل منجر به تعریق سر خودداری کنید.
نتیجه گیری: دلیل ریزش مو بعد از کاشت
ریزش شوک یک پدیده معمول و موقت بعد از کاشت مو است که به دلیل ترومای جراحی، فولیکولهای موی بومی و کاشته شده زودتر از موعد وارد فاز تلوژن (استراحت) می شوند. این ریزش بعد از کاشت مو معمولا از 3 الی 4 هفته آغاز شده و تا ماه چهارم ادامه دارد. البته ممکن است پزشکان برای کاهش و کنترل این ریزش ها درمان هایی مانند پی آر پی، فیناستراید، ماینوکسیدیل و مزوتراپی را تجویز کنند.
در پایان از شما میخواهیم سوالات و تجربیات خود را با ما در قسمت نظرات (پایین همین صفحه) به اشتراک بگذارید. در اولین فرصت پاسخگوی پرسش های شما هستیم.
سوالات متداول
چرا بعد از کاشت مو موها می ریزد ؟
دلیل ریزش مو بعد از کاشت را میتوان شوک ناشی از کاشت دانست. تارهای کاشته شده در پاسخ به تروما و آسیب جزئی که ایجاد شده است، واکنش نشان میدهد و وارد فاز استراحت میشود.
چند درصد موهای کاشته شده می ریزد ؟
حدود 60 الی 70 درصد موهای کاشته شده در فاز استراحت ریزش پیدا میکنند. همچنین درصدی از موهای بومی و کاشته نشده به دلیل ترومای کاشت سریع تر از موعد وارد فاز تلوژن میشوند و می ریزند.
آیا ریزش مو با پیاز مو بعد از کاشت طبیعی است؟
به طور کلی، ریزش مو با پیاز مو به دلیل تلوژن افلوویوم است. تلوژن نیز به چرخه ریزش و استراحت مو اشاره دارد که غالبا به دلایلی مثل استرس، بیماری یا کمبودهای تغذیهای رخ میدهد.
موهای کاشته شده چند بار می ریزند ؟
معمولا ریزش موها بعد از کاشت یک بار اتفاق میافتد اما این فرایند میتواند تا 3 ماه نیز به طول بیانجامد. این ریزشها طبیعی است و تنها در ساقه مو اتفاق میافتد. اما همچنان فولیکولها در جای خود قرار دارند.
موهای کاشته شده کی میریزن ؟
یک پاسخ کلی به سوال “موهای کاشته شده کی میریزه ؟”، حدود 4 هفته الی 3 ماه بعد از کاشت مو است و تا 3 ماه ادامه دارد. البته درمانهایی مانند پی آر پی میتواند از سلامت و رشد موهای کاشته شده و بومی حمایت کرده و فاز استراحت را تا حدی کوتاهتر کند.
من خیلی استرس دارم که این ریزش بعدش موها رشد نکنه
سلام وقت بخیر
این استرس کاملا طبیعی هست، بهتره که مدیریت کنید.