مهمترین علت ریزش مو مردان چیست؟ آلوپسی آندروژنتیک که با عنوان ریزش مو با الگوی مردانه شناخته میشود، شایعترین علت ریزش مو در مردان است که تا دهه 50 سالگی، منجر به کم تراکمی و طاسی سر میشود. با این حال، دلایل دیگری مثل ریزش مو سکهای (آلوپسی آره تا)، تلوژن افلوویوم، کمبودهای تغذیهای و غیره نیز رخ دهد. ما در این مقاله، اصلیترین علتهای ریزش مو سر و بدن در مردان را بررسی خواهیم کرد و راهکارهای درمانی مربوطه را نیز ارائه میدهیم. تا انتها با ما همراه باشید.
1- ریزش مو مردان به دلایل ارثی
آلوپسی آندروژنتیک (AGA)، که معمولاً به عنوان طاسی با الگوی مردانه شناخته میشود، یک بیماری ژنتیکی است که در درجه اول منجر به کم تراکم شدن نواحی پیشانی، گیجگاهی و سپس وسط سر میشود. اما علت این نوع ریزش چیست؟
این ریزش به دلیل هورمون DHT (دی هیدروتستوسترون) رخ میدهد. DHT به این فولیکولها متصل و باعث کوچک شدن آنها میشود که این امر، فاز رشد مو (آناژن) را کوتاه کرده و فاز استراحت (تلوژن) را طولانی میکند. با گذشت زمان، موها نازک شده و ممکن است که دیگر رشد نکنند.
درمانهایی مانند مهارکنندههای ۵ آلفا ردوکتاز (مانند فیناستراید)، ماینوکسیدیل موضعی و کاشت مو معمولاً برای مردانی که با ریزش مو آندروژنیک مواجه هستند، توصیه میشود.
2- ریزش مو مردان به دلیل آلوپسی آره تا
آلوپسی آره آتا (یا ریزش سکهای) یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی به اشتباه به فولیکولهای مو حمله میکند و منجر به ریزش موی ناگهانی در تکههای کوچک و گرد روی پوست سر یا سایر قسمتهای بدن میشود. علت دقیق بروز این بیماری چندان مشخص نیست اما اعتقاد بر این است که هم عوامل ژنتیکی و هم عوامل محیطی(مثل استرس یا عفونتها) که پاسخ ایمنی بدن را تحریک میکنند، در ریزش سکه مانند مو دخیل است.
درمانهای رایج آلوپسی آره تا شامل کورتیکواستروئیدها (در اشکال مختلف موضعی، تزریقی و خوراکی) هستند که التهاب را کاهش میدهند و سیستم ایمنی را کنترل میکنند. همچنین، ایمونوتراپی موضعی و ماینوکسیدیل برای تحریک فولیکولهای مو ممکن است تجویز شود. در موارد شدیدتر این بیماری ممکن است درمانهایی مانند مهارکنندههای JAK توسط پزشک تشخیص داده شود.
نکته مهم: آره تا علاوه بر مو سر، میتواند علت ریزش موی بدن مردان نیز باشد.
3- ریزش مو مردان به علت تلوژن افلوویوم زودهنگام
تلوژن افلوویوم در مردان نوعی ریزش موی موقت است که در آن تعداد قابل توجهی از فولیکولهای مو پیش از موعد وارد فاز تلوژن (استراحت) میشوند و تعداد قابل توجهی از آنها ریزش پیدا میکنند. معمولا این نوع ریزش در اثر استرس، بیماری، کمبودهای تغذیهای یا تغییرات هورمونی ایجاد میشود. البته بر خلاف سایر اشکال ریزش مو، تلوژن افلوویوم آسیب دائمی به فولیکولهای مو وارد نمیکند و ریزش مو معمولاً به صورت پراکنده است. به این معنی که به جای پیروی از یک الگوی خاص (مانند آنچه در آلوپسی آندروژنتیک اتفاق می افتد)، موهای کل سر را تحت تأثیر قرار میدهد.
راه حل درمانی اولیه برای تلوژن افلوویوم، شناسایی و کنترل علت زمینهای است. هنگامی که محرک (مانند استرس، بیماری یا کمبود تغذیهای) برطرف شود، معمولاً در عرض 3 تا 6 ماه رویش مجدد موها آغاز میگردد. رژیم غذایی متعادل (غنی از ویتامینها و مواد معدنی مانند آهن، روی و بیوتین)، درمانهای موضعی مانند ماینوکسیدیل، کاهش سطح استرس و غیره از جمله روشهای کنترل این نوع ریزش مو سر و بدن در مردان است.
4- ریزش مو مردان به علت پروسه های درمانی
اگر ریزش مو به دلایلی شیمی درمانی، پرتودرمانی یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی اتفاق بیفتد، معمولا به عنوان آناژن افلوویوم شناخته میشود. به تعبیری دقیقتر، آناژن افلوویوم نوعی ریزش مو سریع است که با وجود اینکه موها در مرحله آناژن (رشد) هستند، رخ میدهد. آناژن افلوویوم اغلب در عرض چند هفته منجر به ریزش کامل مو میشود اما معمولا بعد از پایان دوره درمان مجددا شروع به رشد میکنند. با این حال، شما میتوانید برای سرعت بخشیدن به فرایند رشد، مطابق با نظر پزشک پی آر پی را امتحان کنید.
5- ریزش مو مردان به دلیل اختلالات تیروئیدی
اختلالات تیروئید (در هر دو نوع کم کاری و پرکاری تیروئید) تاثیر مستقیمی بر ریزش مو دارند. غده تیروئید تیروکسین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) برای متابولیسم سلولی از جمله فعالیت فولیکولهای مو حیاتی هستند. در کم کاری تیروئید (تیروئید کم کار)، کمبود این هورمونها منجر به کندی عملکرد سلولی و فولیکول مو میشود. در نتیجه، فولیکولهای مو پیش از موعد وارد فاز تلوژن (مرحله استراحت) شده که منجر به افزایش ریزش، خشکی و شکنندگی مو میگردد. از سوی دیگر، پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار)، چرخه رشد مو را تسریع میکند و باعث میشود فولیکولهای مو سریعتر از حالت طبیعی وارد فاز آناژن (رشد) شده و از آن خارج شوند. این چرخش سریع منجر به افزایش ریزش مو سر و بدن در مردان میگردد.
درمان ریزش موی مرتبط با تیروئید نیاز به رفع اختلالات و مشکلات هورمونی دارد. برای کم کاری تیروئید، معمولا لووتیروکسین تجویز میشود. در پرکاری تیروئید، درمانها شامل داروهای ضد تیروئید (مانند متی مازول یا پروپیل تیوراسیل) هستند. هنگامی که سطح هورمون تیروئید تثبیت شد، چرخه رشد مو به طور معمول عادی میگردد.
نکته مهم: این است که افراد مبتلا به ریزش موی ناشی از اختلالات تیروئید تا زمانی که وضعیت آنها تحت کنترل نباشد، کاندیدای ایده آل برای کاشت مو نیستند.
6- ریزش مو مردان به علت سبک زندگی
علاوه بر علل ژنتیکی و بیماری، عوامل دیگری وجود دارند که روند ریزش مو مردان و پسران را تشدید میکند. از جمله:
- استرس مزمن میتواند تعداد قابل توجهی از فولیکولهای مو را پیش از موعد وارد فاز تلوژن (استراحت) کند و باعث ریزش مو شود.
- کمبود مواد مغذی ضروری مانند آهن، روی، بیوتین (ویتامین B7)، ویتامین D و پروتئین میتواند پیامدهای کم پشتی و کم تراکمی مو را به همراه داشته باشد.
- سیگار با محدود کردن جریان خون به فولیکولهای مو و کاهش دسترسی به اکسیژن و مواد مغذی ضروری مورد نیاز برای رشد مو بر سلامت مو تاثیر منفی میگذارد.
- مصرف زیاد نوشیدنی مزمن نیز میتواند منجر به کم آبی بدن شود که بر آبرسانی و استحکام پوست و مو تاثیرگذار است.
- استفاده مکرر از ابزارهای حالت دهنده مو مانند سشوار، صاف کننده و اتوی فر در دمای بالا میتواند ساقه مو را ضعیف کرده و آنها را مستعد شکستگی و ریزش کند.
- استفاده بیش از حد از ژلها، اسپریها و واکسهای مو میتواند پوست سر را تحریک کرده و منجر به آلوپسی کششی یا سایر اشکال ریزش مو شود.
- کمبود خواب میتواند هورمونهای استرس مانند کورتیزول را افزایش دهد و منجر به اختلال در چرخه رشد مو و افزایش ریزش شود.
شیوه های درمان ریزش مو مردان
راه حل های درمانی برای ریزش مو آقایان، با توجه به علت ریزش، منحصر به فرد است. پیش از هر اقدامی برای کنترل ریزش مو، آزمایشات مربوطه را انجام دهید و مطابق با دستورالعملهای دارویی و مراقبتی پزشک متخصص عمل نمایید. با این حال، ما در ادامه مهمترین راهکارهای کاهش ریزش مو سر و بدن در مردان و پسران را آوردهایم.
درمان ریزش مو مردان مبتلا به آلوپسی آندروژنتیک
درمانهای پزشکی برای آلوپسی آندروژنیک مبتنی بر کنترل هورمون DHT است. دو دارو مورد تایید FDA برای این نوع ریزش مو عبارتند از فیناستراید (یک مهارکننده 5 آلفا ردوکتاز) و ماینوکسیدیل (یک محلول موضعی برای اتساع عروق).
فیناستراید سطح DHT را کاهش میدهد و از انقباض بیشتر فولیکول جلوگیری می کند، در حالی که ماینوکسیدیل جریان خون را در پوست سر تقویت میکند و منجر به تقویت فولیکول ها میشود. در موارد شدیدتر که افراد وسعت طاسی سر بیشتری دارند، کاشت مو توصیه میگردد.
نکته مهم: برای افرادی که با ریزش الگوی مردانه یا ارثی مواجه هستند، کاشت مو می تواند یک راه حل دائمی و ماندگار باشد. جهت مشاوره تخصصی با کارشناسان بهترین کاشت مو در شیراز (کلینیک تخصصی پوست و موی نهال) رد ارتباط باشید.
درمان ریزش مو مردان مبتلا به تلوژن افلوویوم
برای درمان تلوژن افلوویوم باید به علت های زمینه ای (اعم از استرس، کمبود تغذیه، یا بیماری) رسیدگی کرد. مکمل های مولتی ویتامین، کنترل استرس یا تنظیم سبک زندگی می تواند تا حد زیادی ریزش های مو مردان را کاهش دهد.
درمان ریزش مو مردان مبتلا به آناژن افلوویوم
در آناژن افلوویوم (که عمدتاً در اثر شیمی درمانی یا قرار گرفتن در معرض سمی ایجاد می شود) معمولا پس از اتمام درمان و بهبود شما از بیماری، این نوع ریزش متوقف میشود و چرخه رشد مو به تدریج به حالت طبیعی برمیگردد. با این حال می توان پس از پایان درمان از ماینوکسیدیل، پی آر پی و مکمل های تقویتی برای تسریع رشد مو استفاده کرد.
درمان ریزش مو مردان مبتلا به آلوپسی آره تا
درمان آلوپسی آره آتا بر تعدیل سیستم ایمنی برای جلوگیری از حمله آن به فولیکول های مو متمرکز است. کورتیکواستروئیدها، درمان اولیه برای کاهش التهاب و رشد مجدد مو هستند. همچنین، ممکن است ایمونوتراپی موضعی و ماینوکسیدیل نیز برای تحریک رشد مجدد مو استفاده شود.
درمان ریزش مو مردان مبتلا به اختلالات تیروئید
برای کم کاری تیروئید، لووتیروکسین تولید هورمون را عادی می کند و به فولیکول های مو اجازه می دهد به چرخه رشد طبیعی خود بازگردند. برای پرکاری تیروئید، درمان هایی مانند داروهای ضد تیروئید (متی مازول)، درمان با ید رادیواکتیو یا تیروئیدکتومی برای کاهش تولید هورمون استفاده می شود. هنگامی که عملکرد تیروئید متعادل شد، رشد مو به طور معمول از سر گرفته می شود، اما به دلیل چرخه کند مو، رشد مجدد ممکن است چند ماه طول بکشد.
علت ریزش موی بدن مردان چیست؟
شایع ترین علل ریزش موی بدن در مردان و پسران عدم تعادل هورمونی (به ویژه مربوط به تستوسترون و دی هیدروتستوسترون (DHT)) است که می تواند بر الگوهای رشد مو در کل بدن تاثیر بگذارد. شرایطی مانند آلوپسی آندروژنتیک و آلوپسی یونیورسالیس (شکل پیشرفته آلوپسی آره آتا) نیز می تواند منجر به ریزش گسترده موی بدن شود.
علاوه بر موارد فوق، اختلالات تیروئید، بیماری های خود ایمنی مانند لوپوس یا پسوریازیس، کمبودهای تغذیه ای، استرس و استفاده از برخی داروها نیز می تواند باعث ریزش موی بدن شود. همچنین، در مردان جوان تر، بلوغ تاخیری یا اختلالات هورمونی ممکن است منجر به کاهش یا عدم رشد موهای بدن گردد.
نکته مهم 1: مصرف بیش از حد ویتامین A (هیپرویتامینوز A) می تواند سمی باشد و چرخه طبیعی رشد مو را مختل کند و منجر به تلوژن افلوویوم شود. دوزهای بالای ویتامین E نیز به دلیل اثرات آن بر تعادل آنتی اکسیدانی و عملکرد سلولی ممکن است باعث ریزش مو شود. علاوه بر این، مکملهایی که بر سطح هورمونها تأثیر میگذارند، (مانند تقویتکنندههای تستوسترون یا استروئیدهای آنابولیک)، میتوانند با افزایش سطح دی هیدروتستوسترون (DHT) منجر به ریزش مو شوند. مصرف این مکمل ها به ویژه در افراد مستعد ابتلا به آلوپسی آندروژنتیک، روند طاسی سر را تسریع می کند. علاوه بر این، استفاده از مکمل های گیاهی مانند جینسینگ یا نخل اره ای ممکن است با سایر داروها تداخل داشته باشد یا منجر به عدم تعادل هورمونی شود. به همین دلیل است که اکیدا توصیه می کنیم قبل از استفاده مکمل ها، با پزشک متخصص مشورت کرده و در مورد تاثیرات آن ها بر ریزش مو آگاهی پیدا کنید.
نکته مهم 2: اگر با ریزش مو بدن به ویژه موهای صورت مواجه هستید، فیناستراید از جمله بهترین دارو برای پرپشت شدن ریش است.
آشنایی با فاز ریزش در سیکل رشد مو
پیش از آنکه به بررسی دلایل ریزش مو مردان بپردازیم، بهتر است که آشنایی با چرخه چهار مرحله ای رشد مو داشته باشیم:
فاز آناژن (رشد): این مرحله رشد فعال است که در آن فولیکول های مو، ساقه های موی جدید تولید می کنند. به طور معمول 2 تا 6 سال طول می کشد و حدود 85 تا 90 درصد از موهای سر در هر زمان معین در این مرحله هستند.
فاز کاتاژن (انتقال): این یک مرحله کوتاه و انتقالی است که حدود 2-3 هفته طول می کشد. فولیکول مو منقبض می شود و از جریان خون جدا می شود و برای مرحله استراحت آماده می شود.
فاز تلوژن (استراحت یا ریزش): فاز تلوژن یک مرحله استراحت است که در آن فولیکول های مو غیر فعال هستند و مو دیگر رشد نمی کند. این مرحله حدود 2-4 ماه طول می کشد و پس از آن موها ریخته می شوند. تقریباً 10 تا 15 درصد از موهای سر در هر زمان معین در این مرحله هستند.
فاز اگزوژن (ریزش): اغلب مرحله اگزوژن بخشی از فاز تلوژن در نظر گرفته می شود اما فاز اگزوژن به طور خاص به فرآیندی اشاره دارد که در آن موهای قدیمی از فولیکول ریخته می شوند. پس از ریزش، فولیکول قبل از ورود مجدد به فاز آناژن برای تولید موهای جدید در فاز تلوژن باقی می ماند.
نتیجه گیری
ریزش مو در مردان یک وضعیت چند عاملی است که تحت تأثیر عوامل ژنتیکی، هورمونی و سبک زندگی قرار میگیرد. شرایطی مانند آلوپسی آندروژنتیک، تلوژن افلوویوم، آناژن افلوویوم، آلوپسی آره آتا و اختلالات تیروئید از جمله علل ریزش مو سر و بدن آقایان شناخته میشوند که ما در طی این مقاله به آنها پرداختیم و راه حلهای درمانی را نیز مطرح کردیم. در پایان از شما میخواهیم سوالات و تجربیات خود را در بخش نظرات (پایین همین صفحه) با ما به اشتراک بگذارید. در اسرع وقت پاسخگوی پرسشهای شما هستیم.
سوالات پر تکرار:
1- علت ریزش مو در مردان بالای ۴۰ سال چیست؟
علت اصلی ریزش مو در مردان بالای 40 سال، آلوپسی آندروژنتیک (طاسی با الگوی مردانه) شناخته میشود و عمدتا ناشی از ژنتیک و هورمون دی هیدروتستوسترون (DHT) است. عوامل دیگری مانند استرس، کمبودهای تغذیه ای یا شرایط پزشکی مانند اختلالات تیروئید و تلوژن افلوویوم نیز می توانند در ریزش مو نقش داشته باشند.
2- آیا علت ریزش موی وسط سر در مردان، ارثی است؟
ریزش مو در وسط سر در مردان به طور معمول ارثی است که ناشی از آلوپسی آندروژنتیک است. این وضعیت ژنتیکی به دلیل هورمون DHT و در نتیجه نازک شدن موها در تاج (راس) پوست سر است.
3- رایج ترین انواع ریزش مو مردانه کدامند؟
شایع ترین انواع ریزش مو در مردان عبارتند از: آلوپسی آندروژنتیک (طاسی با الگوی مردانه)، تلوژن افلوویوم (ریزش ناشی از استرس)، آناژن افلوویوم (ناشی از شیمی درمانی یا سموم)، و آلوپسی آره آتا (ریزش موی ناشی از اختلالات ایمنی). آلوپسی آندروژنتیک بسیار شایع ترین است و درصد زیادی از مردان را تحت تاثیر قرار می دهد.
4- آیا مردانی که طاسی دارند می توانند کاشت مو کنند؟
نتیجه کاشت مو به ظرفیت بانک مو شما بستگی دارد. اگر بانک مو شما پاسخگوی وسعت طاسی است و در بهترین سن برای کاشت مو قرار دارید، می توانید جهت کاشت اقدام نمایید. همچنین، اگر در مورد تاثیر شرایط جغرافیایی محل اسکان یا کار خود بر نتیجه کاشت مو تردید دارید، پیشنهاد می کنیم مقاله بهترین فصل کاشت مو را مطالعه نمایید.
5- علت ریزش موی پشت سر در مردان چیست؟
موهای پشت سر به طور کلی در برابر DHT مقاوم تر است. به هیمن دلیل به نظر می رسد که عوامل ارثی در این نوع ریزش دخیل نباشد. علل دیگر شامل آلوپسی آره آتا، آلوپسی اسکار و غیره را بررسی کنید و طبق تشخیص پزشک اقدام نمایید.
6- علت ریزش مو با انتهای سفید در مردان چیست؟
ریزش مو با انتهای سفید معمولاً نشان دهنده نوع ریزش تلوژن افلوویوم است. تلوژن نیز به چرخه ریزش و استراحت مو اشاره دارد که غالبا به دلایلی مانند استرس یا تغذیه نامناسب رخ می دهد.
علت اصلی ریزش موی آقایان،بانوان هستند
به دنبال دلیل دیگه ای نباشید
سلام وقت تون بخیر من چند سال شده ریزش مو. دارم الان موهام خیلی کم پشت ضعیف شدن. خیلی هم موهام. وپوست من چرب هست. راه حل چیست ممنون تون. میشم. رهنماییم کنیم
سلام وقت بخیر
ریزش مو یک اختلال بسیار پیچیده هست، پیشنهاد میکنیم به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنید و در مرحله اول آزمایشات هورمونی رو انجام بدین سپس زیر نظر متخصص با حوصله درمانها رو شروع کنید.