آیا مصرف قرص فیناستراید برای ریزش مو ضروری است؟ در پاسخ به این سوال میتوان گفت که فیناستراید با کنترل هورمون DHT، از آلوپسی آندروژنیک یا طاسی الگوی مردانه جلوگیری میکند. حتی برخی از پزشکان فیناستراید را برای تقویت گرافتهای کاشت شده و جلوگیری از ریزش موهای بومی (موهای کاشته نشده) نیز توصیه میکنند. با این حال در موارد محدود، مصرف فیناستراید با عوارضی همراه است؛ در نتیجه به تجویز پزشک نیاز دارد. در ادامه به دلایل و زمانبندی مصرف فیناستراید برای ریزش مو و حتی بعد از کاشت مو خواهیم پرداخت.
مصرف قرص فیناستراید بعد از کاشت مو
فیناستراید که با نام تجاری Propecia شناخته میشود، یک داروی خوراکی است که عمدتاً برای درمان طاسی با الگوی مردانه (آلوپسی آندروژنیک) تجویز میشود. این دارو آنزیم آلفا-5 ردوکتاز را مهار کرده و از تبدیل تستوسترون به دی هیدروتستوسترون (DHT) جلوگیری میکند.
بنابراین میتوان گفت که فیناستراید موها را در مقابل هورمون DHT (هورمونی که در ریزش مو تاثیر دارد) مقاوم میسازد و به کاهش یا توقف پیشرفت ریزش مو کمک میکند. حتی ممکن است در برخی موارد مصرف فیناستراید باعث رشد مجدد مو شود. در ادامه مهمترین دلایل مصرف فیناستراید بعد از کاشت مو ذکر شده است:
- جلوگیری از ریزش موهای بومی (کاشت نشده): فیناستراید ریزش موهای کاشته نشده را کنترل میکند؛ دلیل اصلی انجام عمل کاشت مو، بازگرداندن موهای از دست رفته است، نه کنترل ریزش بیشتر مو در آینده. اگر در سن زیر 30 سال دچار ریزش مو شدهاید، احتمال اینکه ریزش موی بومی نیز پیشرفت کند بسیار زیاد است. بنابراین، برای جلوگیری از ریزش مو باید از داروهای موضعی یا خوراکی (مانند فیناستراید) استفاده کنید. دلیل اصلی توصیه پزشکان به استفاده از فیناستراید برای بعد از کاشت مو، جلوگیری از ریزش بیشتر مو در آینده است.
- تقویت و رشد موهای ضخیم تر: نشان داده شده است که فیناستراید باعث رشد موهای ضخیم تر در افراد مبتلا به طاسی ارثی (آلوپسی آندروژنتیک) میشود. در افراد مبتلا به این نوع طاسی، فولیکولهای مو به آندروژنها (به ویژه دی هیدروتستوسترون) حساس میشوند. در نتیجه منجر به کوچک شدن تدریجی فولیکولهای مو آسیب دیده میشوند و تار موهای نازکتر و ضعیفتری تولید میکنند. مصرف فیناستراید بعد از کاشت مو میتواند از فولیکولها محافظت کرده و تار موها را ضخیم تر کند.
- کاهش روند شوک کاشت مو: بعد از کاشت مو، برخی از بیماران ممکن است دچار ریزش موقت موهای کاشته شده و بومی شوند که به ریزش شوک معروف است. ریزش شوک میتواند به دلیل مختلفی از جمله اختلال موقت خون رسانی به فولیکولها رخ دهد. مصرف فیناستراید بعد از کاشت مو میتواند این نوع ریزش را به حداقل برساند و کنترل کند.
قرص فیناستراید برای ریزش مو
فیناستراید یک داروی خوراکی است که معمولا برای درمان آلوپسی آندروژنتیک (طاسی با الگوی مردانه) استفاده میشود. در واقع، قرص فیناستراید به عنوان یک مهارکننده 5-آلفا ردوکتاز عمل کرده و آنزیمی که باعث تبدیل تستوسترون را به دی هیدروتستوسترون (DHT) میشود را کنترل میکند. DHT نیز نوعی هورمون است که به گیرندههای فولیکولهای مو متصل میشود و باعث میشود آنها به تدریج کوچک شده و وارد فاز رشد (آناژن) کوتاهتری شوند که منجر به نازک شدن و در نهایت ریزش مو میگردد.
مطالعات بالینی نشان داده است که مصرف قرص فیناستراید می تواند به طور قابل توجهی تراکم مو در مردان را بهبود بخشد و در کنترل آلوپسی آندروژنیک موثر عمل کند. به همین دلیل است که فیناستراید را به عنوان یکی از بهترین دارو برای پشت شدن ریش و موی سر میدانند.
بهترین زمان مصرف قرص فیناستراید بعد از کاشت مو
زمان شروع مصرف فیناستراید بعد از کاشت مو میتواند بسته به شرایط فردی متفاوت باشد. در حالت ایدهآل، مصرف فیناستراید باید پس از دوره نقاهت (حدود 3 هفته بعد از کاشت) آغاز شود. همچنین، مدت زمان درمان با فیناستراید میتواند با توجه به علت اصلی ریزش و میزان آن متفاوت باشد. با این حال، متخصصان بهترین مرکز کاشت مو در شیراز توصیه میکنند مصرف فیناستراید را برای مدت طولانی (حدود 48 هفته بعد از کاشت مو) ادامه دهید. فیناستراید معمولا در دو دوز 1 و 5 میلی گرمی تجویز میگردد.
عدم مصرف فیناستراید بعد کاشت مو
برخی از افراد ممکن است به دلیل نگرانی در مورد عوارض جانبی بالقوه یا موارد منع مصرف سایر داروها، فیناستراید را مصرف نکنند. در نظر داشته باشید که عدم مصرف فیناستراید بعد از کاشت مو ممکن است لزوماً برای همه مشکل ساز نیست. ممکن است پزشک متخصص شما محلولهای موضعی (مانند ماینوکسیدیل) و داروهای خوراکی (مانند زینک پلاس و هیرویت) دیگر را برای تقویت فولیکولهای مو و کنترل ریزش بعد از کاشت تجویز کند.
نحوه قطع فیناستراید بعد از کاشت مو
اگر پس از کاشت مو فیناستراید مصرف میکنید و به فکر قطع آن هستید، ضروری است تا نکات زیر را در نظر بگیرید:
کاهش تدریجی دارو: قطع ناگهانی فیناستراید به طور بالقوه میتواند به ریزش مجدد مو منجر شود. بنابراین، آن را به تدریج قطع کنید.
مصرف داروهای جایگزین: اگر فیناستراید را به دلیل نگرانی در مورد عوارض جانبی قطع میکنید، داروها و مکملهای جایگزین را با تجویز پزشک خود مصرف کنید.
بررسی روند ریزش مو: هرگونه تغییر در رشد مو را رصد کنید و به علائم افزایش ریزش یا نازک شدن تارها توجه کنید، زیرا این علائم میتواند نشان دهنده این باشد که ریزش موی شما دوباره شروع به پیشرفت کرده است.
عوارض مصرف فیناستراید
فیناستراید دارویی است که عمدتاً برای درمان طاسی با الگوی مردانه (آلوپسی آندروژنتیک) و هیپرپلازی خوش خیم پروستات استفاده میشود. اگرچه فیناستراید میتواند برای تقویت رشد مو و جلوگیری از ریزش بیشتر مو موثر باشد، با این حال عوارض جانبی احتمالی نیز دارد:
- اختلالات در عملکرد جنسی
- تغییرات خلقی مانند افسردگی و اضطراب
- واکنشهای پوستی مانند بثورات پوستی، خارش یا کهیر
بهترین برند فیناستراید
فیناستراید یک داروی ژنریک است که با نامهای تجاری مختلف موجود است. شناخته شده ترین مارک فیناستراید Propecia است که توسط Merck & Co تولید میشود و معمولاً برای درمان طاسی با الگوی مردانه تجویز میگردد. پروپشیا به شکل قرص 1 میلی گرمی عرضه شده و معمولاً یک بار در روز مصرف میشود. علاوه بر پروپشیا، چندین برند دیگر ایرانی و خارجی (مانند پروسکار و فین پشیا) از فیناستراید در بازار موجود است.
همچنین، فیناستراید عمدتاً به شکل قرص و به صورت خوراکی در دسترس است و معمولا آمپول فیناستراید یا محلول فیناستراید موضعی تجویز نمیشود.
نتیجه گیری:
فیناستراید به عنوان یک داروی موضعی موثر برای تقویت فولیکولهای مو و کاهش میزان ریزش پس از کاشت شناخته میشود. حتی در صورتی که کاشت مو انجام نداده باشید هم فیناستراید می تواند میزان ریزش مو شما را کنترل کند. در این مقاله تخصصی، به دلایل تجویز فیناستراید پرداخته شد، و زمانبندی و طریقه مصرف آن مورد بررسی قرار گرفت. با این حال در نظر داشته باشید که قبل از استعمال هر دارو بعد از کاشت، حتما با پزشک خود مشورت کنید. در انتها از شما میخواهیم تجربیات و سوالات خود را در بخش نظرات (پایین همین صفحه) با ما به اشتراک بگذارید، در اولین فرصت پاسخگوی شما هستیم.
سوالات پر تکرار:
1. آیا مصرف فیناستراید بعد از کاشت مو ضروری است؟
الزامی برای مصرف فیناستراید بعد از انجام کاشت وجود ندارد. با این حال، اکثر پزشکان مصرف آن را برای جلوگیری از ریزش موهای کاشت نشده و تقویت فولیکولها تجویز میکنند.
2. بعد از کاشت مو چه زمانی باید مصرف فیناستراید شروع شود؟
زمان مصرف فیناستراید بسته به شرایط هر فرد متفاوت است و باید توصیه پزشک متخصص خود را دنبال کنید. با این وجود، در اغلب موارد مصرف فیناستراید بعد از سپری شدن دوره نقاهت اولیه کاشت مو آغاز میگردد.
3. قرص ضد ریزش مو فیناستراید تا چه مدت باید مصرف شود؟
اکثر افراد طی 3 تا 6 ماه پس از مصرف روزانه فیناستراید شاهد بهبود تراکم و وضعیت موهای خود خواهند بود. اما قطع دارو منجر به بازگشت ریزش مو می شود. ممکن است پزشک دوره مصرف طولانی تری را برای شما توصیه کند. بنابراین مطابق با تجویز متخصص اقدام نمایید.
4- جایگزین قرص فیناستراید برای ریزش مو چیست؟
یک جایگزین تایید شده برای فیناستراید، محلول موضعی ماینوکسیدیل است که فولیکول های مو را تحریک کرده و جریان خون را در پوست سر افزایش می دهد. ماینوکسیدیل در محلول های 2% و 5% موجود است. برای کسب اطلاعات بیشتر، مقاله ماینوکسیدیل بعد از کاشت مو را مطالعه نمایید.
5. عوارض فیناستراید در مردان چیست؟
اثر درمانی فیناستراید تنها تا زمانی باقی می ماند که دارو مصرف شود. توقف و عدم مصرف فیناستراید باعث افزایش مجدد سطح DHT شده و ریزش مو از سر گرفته می شود. همچنین، فیناستراید می تواند در برخی از مردان عوارض جانبی مانند کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ، و به ندرت ژنیکوماستی ایجاد کند.
6- درمان ریزش مو زنان با قرص فیناستراید امکان پذیر است؟
فیناستراید معمولاً برای ریزش موی مردانه استفاده میشود؛ اما در دوزهای پایینتر و تحت نظارت دقیق پزشک زنان نیز می توانند از این دارو برای کنترل ریزش مو استفاده کنند. فیناستراید به ویژه در زنان یائسه بسیار مؤثر است. همچنین، در نظر داشته باشید که مصرف فیناستراید در دوران بارداری می تواند باعث نقص مادرزادی شود.
7- آیا قرص فیناستراید باعث ریزش مو میشود؟
فیناستراید باعث ریزش مو نمی شود. بلکه با کنترل هورمون DHT، میزان ریزش و نازک شدن مو را کم می کند. با این حال، برخی از افراد ممکن است افزایش موقتی در ریزش را تجربه کنند که طبیعی است و به تدریج کنترل می شود.
8- آیا برای درمان ریزش مو با انتهای سفید، فیناستراید موثر است؟
ریزش مو با انتهای سفید معمولاً نشان دهنده تلوژن افلوویوم است. تلوژن نیز به چرخه ریزش و استراحت مو اشاره دارد که غالبا به دلایلی مثل استرس، بیماری یا کمبودهای تغذیه ای رخ می دهد و رفع این نوع ریزش نیز تنها با برطرف شدن عوامل زمینه ای اتفاق می افتد. این در حالی است که عملکرد فیناستراید مبتنی بر کنترل هورمون DHT است.
9- آیا فیناستراید 5 برای ریزش مو تجویز می شود؟
فیناستراید 5 میلی گرم اساساً برای هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) تجویز می شود، اما گاهی اوقات در دوزهای پایین تر می توان از فیناستراید برای ریزش مو (آلوپسی آندروژنتیک) استفاده کرد. البته دوز استاندارد این دارو برای ریزش مو 1 میلی گرم است اما برخی از پزشکان از 5 میلی گرم در موارد خاص که نیاز به کاهش DHT است استفاده می کنند.
10- علاوه بر فیناستراید، چه داروهایی باید بعد از کاشت مو مصرف شود؟
علاوه بر فیناستراید، ممکن است پزشک استفاده از محلول ماینوکسیدیل را نیز برای شما ضروری بداند. همچنین، مصرف داروهای آنتی بیوتیک، مکمل های تقویتی مثل هیرویت، داروهای ضد التهابی مثل قرص آناهیل بعد از کاشت مو اهمیت به سزایی دارد.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید
این پیام پس از تایید مدیریت سایت نمایش داده خواهد شد.